Aroma – džem nebo u nás prostě marmeláda

Před několika lety jsem objevila  skvělý recept Maškrtnice na džem bez přidaného pektinu.
Jeho výhoda spočívá v absenci přidaných chemických látek a v geniální přípravě na dvě fáze… 

Základní postup a recept najdete u Maškrtnice na blogu.

Já jsem letos, mimo jiné, potřebovala zpracovat rebarboru. Konečně se mi rozmnožila do požadovaného množství a bylo na víc než na jeden zubožený koláček… nad kterým, k mé nelibosti, členové naší rodiny, ohrnovali nosíčky…

Takže byla tu halda rebarbory, já a členové.. rebarborá? Bléééé..
S druhým nejstarším členem jsme se zamysleli a on zapojil své mozkové závity a vymyslel mátu. Přinesl lístky máty a my žvýkali již připravenou  rozmixovanou rebarboru s mátou..

Jo! To bylo super. Pak jsme zkoušeli meduňku. To nebylo špatné, ale máta vedla.
Já měla v záloze ještě vanilku a čokoládu.

Základní příprava

Rebarboru jsem měla už připravenou z předchozího dne, kdy jsem jí nejdříve oloupala, nakrájela na kousky, a pak do měkka povařila. Dala zchladnout přes noc. Ráno jsem do ní nasypala cukr v poměru 2 díly rebarbory:
1 díl cukru, v mém případě to bylo 2,5 kg rebarbory a 1,25 kg cukru.
Ještě nechala pracovat 2 hodinky, rozmixovala.

Rebarbora s mátou

Na pánev jsem dala 3 naběračky hmoty rebarbory s cukrem a nakapala jednu kapku máty peprné a 1 kapku máty kadeřavé. Míchala jsem míchala, hmota bublala, pěnila, pěnu nesbírám. Pak se bubliny začaly dělat sklovité, hmota začala tuhnout. Zkouším na talířek vždy pár kapek, než se mi konzistence líbí. Pak plním do skleniček, zašroubuji a otočím dnem vzhůru.

Rebarbora s vanilkou

Hmotu rebarbory s cukrem, opět 3 naběračky jsem dala na pánev. Nakapala asi 20 kapek vanilkového extraktu. Vše jsem pak dělala stejně jako u rebarbory s mátou.

Rebarbora s čokoládou

Zase 3 naběračky rebarbory s cukrem jsem dala na pánev, tentokrát jsem míchala déle až do požadované konzistence. Pak jsem do hotové marmelády nalámala asi 15 dkg hořké čokolády. Nechala rozpustit a naplnila skleničky. Rebarbora je kyselá a s čokoládou fakt dobrá.

Aroma – džem nebo u nás prostě marmeláda

Přečtěte si také

Kdo pro vás blog píše:

Picture of Ludmila Kotalíková

Ludmila Kotalíková

Aromaterapii se věnuji od roku 2008 a její proměnlivost a pestrost mě stále fascinuje. Odborné znalosti a zkušenosti pravidelně sdílím nejen na kurzech a prožitkových workshopech, ale i v článcích v časopisech a tady na blogu. Naučím vás aromaterapii bezpečně a efektivně využívat při péči o zdraví a pohodu všech členů rodiny a dokonce i během vaření nebo úklidu. Pojďte se začíst do mého voňavého světa!

Váš komentář

Přesunout se na začátek