fbpx

Domácí kvašená limonáda s ovocem a bylinkami

 Vodní kefír – tibetská houba – tibi u nás v létě skutečně frčí.  Máme moc rádi jeho svěží a mírně nakyslou chuť. Já ještě přidávám  bylinky nebo ovoce, takže vznikají příjemné  limonády. Hledám, co zrovna roste kolem mě. Dneska to jsou třešně a pár kousků levandule.

Základní recept

No a jak na to:
50 gr krystalů tibi (vodního kefíru)
4-5 lžic cukru
1 litr vody

Vodu dávám normálně kohoutkovou, máme docela tvrdou a to mají krystalky rády a dobře rostou. Do primární fermentace dávám i nějaké sušené ovoce kvůli minerálům. Ovoce, které už je „použité“ dám pak do ranní kaše. Dá se použít třeba švestka, šípek, meruňka, kustovnice, rozinky atd.

Citron a máta vede

Primární fermentaci sliju po několika dnech do jiné láhve a přidám ovoce nebo bylinky a vytvořím tak sekundární fermentaci. Přidávám to, co aktuálně roste nebo čeho je zkrátka na naší zahrádce dost. Nejoblíbenější kombinace je u nás citron s mátou.

Při sekundární fermentaci můžeme využít dobře schopnosti vodního kefíru extrahovat siličnaté látky díky malému množství ethanolu a enzymů. Může nám tak vzniknout nápoj, který by nás mohl podpořit při harmonizaci našeho zdraví (např. některé bylinky podporují pocení a jsou močopudné, jiné zase působí příznivě na zažívací či hormonální systém).

Sekundární fermentaci sliju cca po 24 hodinách a dám do lednice. Je krásně perlivá a svěží.

Nebojte se experimentovat

Zkoušejte limonády, testujte, kombinujte a třeba se můžete podělit o vaše zkušenosti a recepty v komentářích pod článkem.
A kdyby vás tohle téma zajímalo nějak víc, tak s mým bráchou z webu Fermentárum.cz děláme kurzy na tohle téma a můžete tam ochutnat kde co a dozvíte se taky, co všechno a jak se dá připravovat.
Domácí kvašená limonáda s ovocem a bylinkami

Rubriky

Čerstvé články z blogu

Nové otázky v poradně

Chcete dostávat voňavé e-maily?

Jednou za čas se totiž potřebuju podělit o nějaký aroma recept nebo pozvánku. Jestli vás to zajímá, vyplňte mail a je to!

Čekejte, prosím

Formulář byl v pořádku odeslaný. Na Vaši adresu byl odeslán potvrzující e-mail.

Přečtěte si také

Kdo pro vás blog píše:

Ludmila Kotalíková

Ludmila Kotalíková

Aromaterapii se věnuji od roku 2008 a její proměnlivost a pestrost mě stále fascinuje. Odborné znalosti a zkušenosti pravidelně sdílím nejen na kurzech a prožitkových workshopech, ale i v článcích v časopisech a tady na blogu. Naučím vás aromaterapii bezpečně a efektivně využívat při péči o zdraví a pohodu všech členů rodiny a dokonce i během vaření nebo úklidu. Pojďte se začíst do mého voňavého světa!

Váš komentář

Přesunout se na začátek