Jak si pomoci při kašli s aromaterapií

IMG_3956A je tu zima. Někdo se raduje, někdo zas tak moc ne. Dětem se objeví rýma, u některých vytrvalejších typů vydrží až do jara v různých varietách.

Aromaterapie nabízí poměrně účinnou pomoc, jak zvládnout běžné virózy, nachlazení, rýmy.

Pokusím se Vám tedy napsat pár tipů a návodů.

Prevence:

Jako prevence se mi nejvíce osvědčila v čase viróz koupel s éterickými oleji. Každý večer, když se děti koupou ve vaně, je možné přidat silice podle nálady. V podstatě všechny silice zvyšují imunitu, takže tady není úplně nutné hledat tu vhodnou na 100%.

Děti mají rády mandarinku, pomeranč, levanduli, heřmánek římský (zvaný též žlutý), jedli, kadidlovník, lavandin, růžové dřevo, tangerinku nebo vanilku a benzoe. Můžete si vyrobit směs ze 2-3 éterických olejů, které budou dětem příjemné. Dávkování a návod na výrobu koupele najdete v předchozím deníčku.

Nechceme-li koupat, můžeme používat aromalampu nebo difuzér k rozptýlení éterických olejů, velmi vhodné jsou pro vzdušnou dezinfekci éterické oleje z citrusů.

Poměrně účinnou metodou je také vyrobit si směs z olejíčku nebo bambuckého másla a vybraného éterického oleje a tu aplikovat denně do okolí nosu.

Zásadou u prevence by mělo být to, že vybrané éterické oleje musí dětem vonět 🙂 a pokud chcete koupele nebo jiné preventivní metody používat denně, nezapomínejte, že po 3 týdnech je nutná týden pauza. Také je vhodné éterické oleje střídat, aby si na ně tělo nezvyklo.

Jak použít recepty:

Recepty, které uvádím dále jsou na masážní směsi. Uvádím je v 1,5%ní koncentraci. V předchozím článku jsou uvedeny koncentrace pro jednotlivé věkové kategorie.

Směsi jsou spíše tipy, není to dogma, můžete si je upravovat podle toho jak potřebujete. Najděte si účinky silic, které potřebujete, zvolte jiné poměry, silnější či slabší dávkování.. Fantazii se meze nekladou. Využívejte účinků silic, tak abyste pokryli co nejvíce symptomů. Do masážní směsi doporučuji dávat maximálně 4 silice.

Aplikace:

Masírovat můžeme při kašli hlavně hrudník a záda. Zaměříme se nejvíce na oblast plic a brzlíku. Po masáži dítě zabalíme do peřiny, aby se zahřálo a oleje se lépe a rychleji vstřebaly do organismu a také nabízíme bylinkové nebo ovocné čaje k pití. Na pití nezapomínejme – po masáži, i krátké, se vylučují z těla toxiny a pitím se jich velmi rychle můžeme zbavit. Při masáži není nutné dělat nějaké zvláštní tahy, jde o to, mechanickým způsobem dostat éterické oleje do organismu.

Dále můžeme masírovat nohy. Masáž nohou je velmi příjemná. Pokud se při kašli zaměříme hlavně na nárty, stimulujeme zejména reflexní plošky plic a průdušek. Při onemocnění je pravděpodobné, že tyto plošky budou citlivé a tak netlačíme, ale jen hladíme.

Z masážní směsi můžeme také udělat zábal na hrudník. Namočíme do oleje plenu nebo látku, kterou přiložíme na hrudník, zabalíme do folie a pak do teplé peřiny a necháme 20 minut působit.

Uvedené silice také můžeme použít do aromalampy, difuzéru, nebo do misky s vodou do pokoje na topení. Pokud je dítěti příjemná koupel, vyberte silice a udělejte směs do koupele.

Jak často to všechno dělat?

Přesný návod nedám. Uvidíte sami, jak dlouho účinek masáží nebo silic vydrží. Když vydrží půl dne, aplikujte 3x denně – ráno, v poledne a večer, pokud je účinek krátký např. 2 hodiny – aplikujte každé dvě hodiny.. S ubývajícími symptomy postupně ubírejte na frekvenci. Podle aktuálního stavu nezapomínejte měnit složení směsí.

A je to tu – kašel:

Pokud se jedná o kašel, kdy je dítě zahleněné a je potřeba se hlenu zbavit použijeme následující směs:
15 ml rostlinného oleje (např. mandlový, při chladu lze použít slunečnicový – zahřívá)
2 kapky borovice lesní nebo cypřiše
3 kapky eukalyptu (pro děti je vhodný eukalyptus polybractea nebo radiata)
2 kapky ravensary

Borovice – čistí plíce od hlenu, vhodná při zánětu průdušek.
Cypřiš – snižuje vazkost hlenu v dýchacích cestách a zlepšuje vykašlávání (nevhodný pro epileptiky a při vysokém krevním tlaku, používejte pro děti od 2 let).
Eukalyptus (globulus – vhodný pro děti od 5 let a dospělé, radiata) – zahřívá, má expektorační a mukolytické účinky. Pomáhá zlepšovat dýchání, otevírá hrudník .
Ravensara (cinamomum camphora var. ravensara) – výrazně protivirová, vhodná při rýmě, bronchitidě, kašli , má expektorační účinky.

Další směs můžeme použít při horečce a kašli
15 ml rostlinného oleje
1 kapka citronu
1 kapka eukalyptu citronovonného (pouze pro děti starší 3 let!), pro děti do 3 let nahradíme levandulí
2 kapka eukalyptu (polybractea či radiata)
3 kapky ravensary (pro děti od 3 let)

Citron – osvěžuje, snižuje teplotu.
Eukalyptus citronovonný – je výrazně sedativní a snižuje teplotu, je protivirový a dezinfekční, uvolňuje křeče.
Levandule – sedativní, chladivá, uvolňuje křeče.

Dále můžeme využít při kašli následující silice (viz. níže). Nejsou to silice, které by byly úplně běžně k dostání, nicméně považuji za důležité zmínit jejich účinek. Např. u vavřínu je dost významný. Nutno však podotknout, že vůně vavřínu i tymiánu i zázvoru jsou hodně silné a ne každému příjemné. V těchto případech pečlivě dodržujte dávkování – viz. Rostlinné oleje a dávkování

Vavřín – expektorační, mukolytický, mírní dráždivý kašel. Velmi vhodný při bronchitidě, rhinitidě, sinusitidě. Může dráždit pokožku. Před použitím je vhodné provést test snášenlivosti.
Tymián linalool – je silně protiinfekční a imunostimulační (tady pozor, aby to byl opravdu zmíněný tymián linalool, je více variet a většina z nich obsahuje látku thymol, která je silně antibakteriální nicméně není vhodná pro děti cca do 5ti let!!).
Benzoe – silice, která zahřívá, usnadnňuje vykašlávání. Hodí se i při astmatickém kašli (při astmatu dělejte vždy opatrný test snášenlivost) a při zánětu průdušek.
Zázvor – podporuje pocení, hodně zahřívá, stimuluje – nepoužíváme tedy na noc. Dáváme hlavně ve dne, při velké únavě, třesavce a malátnosti (kontraindikace: těhotenství, vysoký krevní tlak).

Při kašli dráždivém a suchém se používají silice, které nejsou, bohužel, vhodné pro malé děti (cca do 4 let):
Anýz, fenykl a kmín.
Do 15 ml nakapat max. 6 kapek jednotlivě nebo celkem těchto silic.

Pro malé děti máme ale také řešení a to v podobě čajů z těchto semínek:
1 čajovou lžičku semínek rozdrtit (např. válečkem) zalít 250 ml vroucí vodou. Nechat 15 minut odstát a popíjet. Pokud je chuť čaje problém, můžete udělat silný odvar z těchto semínek a ten postavit někam do místnosti, aby se vůně odpařovala a děti inhalovaly.

Při dráždivém kašli doporučuji směs pro děti od 4 let:
15 ml rostlinného oleje
3 kapky benzoe
1 kapka eukalyptu citronovonného
1 kapka vavřínu
2 kapky anýzu

Anýz – působí proti kašli, zahlenění, ředí hleny a napomáhá jejich vykašlávání (pro děti od 4 let).

Při kašli alergickém
15 ml rostlinného oleje
1 kapka yzopu (pro děti od 4 let!), pro děti mladší možné nahradit kadidlovníkem
2 kapky heřmánku modrého
4 kapky eukalyptu (radiata nebo polybractea).

Kadidlovník – při kašli vyvolaném nervovým napětím, také na hleny, které se obtížně vykašlávají. Zpomaluje dýchání, je vhodný při dýchavičnosti a katarální hleny.
Yzop – podporuje dýchán, hodně mukolytický, antiseptický (pozor na dávkování, při nedodržení může vyvolat křeče , nevhodný pro epileptiky).
Heřmánek modrý – silně protizánětlivý, působí jako antihistaminikum.

Velmi účinným pomocníkem mohou být také bylinkové čaje nebo sirupy.

U nás jsou oblíbené následující recepty:

Jitrocelový sirup – buď zakoupit nějaký vhodný v lékárně nebo si na jaře vyrobit vlastní.

Natrhat čerstvé mladé lístky jitrocele kopinatého (občas přihodím i jitrocel větší), nakrájet na malé 1-2 cm plátky, dát zalít vodou a zatížit. Nechat 24 h luhovat. Potom svaříme s cukrem v poměru 1:1 (tzn. na 1 litr vody 1 kg cukru) až do zhoustnutí. Pro konzervaci přidáme trošku kyseliny citronové. Stočíme do lahví ještě horké a dobře zazátkujeme.

Cibulový sirup .- nakrájet cibuli na kolečka, prosypat cukrem či medem, nechat cibuli až pustí šťávu. Podávat jednu PL lžíci cca po hodině až dvou.

Sléz – sléz obsahuje slizy a je vhodný při kašli suchém a dráždivém. Já tomu říkám “bolavá trubka” , když ten kašel bolí hlavně v krku, sliznice jsou podrážděné. Můžeme udělat čaj i s dalšími bylinkami:

květ slézu + listy jitrocele + semena fenyklu + nať mateřídoušky. Zalít 1 PL 0,4l vody, nechat louhovat v zakryté nádobě 15 minut. Popíjet teplý několikrát denně.

Lípa srdčitá -vyvolává pocení, vhodná na snížení horečky a proti suchému dráždivému kašli. 1 PL lžíci lípy zalijeme 0,4l vody. Proti kašli lze kombinovat s medem, citronem a jablečnými slupkami. Nebo kdo má pampeliškový med, tak osladit tím.

Řepík lékařský – při kašli a bolení v krku. Lze kombinovat s majoránkou, tymiánem, mátou a šalvějí (šalvěj a mátu ne v těhotenství a pro děti do 3 let!).

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

 

Hodně voňavých zážitků přeje,
Ludmila Kotalíková
profesionální aromaterapeut

Zdroj:
NOVÁKOVÁ, Barbora; ŠEDIVÝ, Zbyněk. Praktická aromaterapie. 1. vyd. Praha: Pragma 1996.
STAŇKOVÁ-KRÖHNOVÁ, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky. 1. vyd. Praha: Grada 2009.)

Článek zrevidován 17. listopadu 2016

Jeden komentář u “Jak si pomoci při kašli s aromaterapií

Váš komentář

Přesunout se na začátek