Vykuřování – nejstarší aromaterapie

Taky jste už nedůvěřiví k prohlášením, že ta a ta metoda tu je už tisíce let a že naši předkové ji používali při xxx (dosaď libovolnou nemoc nebo přírodní katastrofu)?

Já docela ano, ale přesto to tentokrát použiju, protože historické prameny opravdu ukazují, že vykuřování byla jedna z prvních metod, jak se chránit před nemocemi a parazity. Používalo se i při náboženských rituálech.

Kadidlo položené přímo na uhlík, vykuřování

V době epidemií se vykuřovaly v ulicích jalovcové větvičky nebo vykuřováním pryskyřic se dezinfikovaly prostory kolem nemocných.

V té době se nevědělo nic o virech a bakteriích. Vykuřování vyhánělo jedovaté zemské miasma, o kterém se věřilo, že způsobuje onemocnění.

Vykuřovadla dnes

V dnešní době vykuřovadla můžeme používat různým způsobem. K očistě domu, sebe, léčivých minerálů nebo k provonění místnosti. Někdo používá vykuřovadla i terapeuticky, třeba na kašel. Tam já jsem ještě nedošla.
 
K očistě domu jsou bezva různé bylinné svazky, které si můžeme vyrobit. Krásný návod najdete u Katky Polívkové, která se vykuřování věnuje dlouhodobě. Já moc ráda používám svazky, které si připravím během roku.

Proč vonné dýmy

 Vonný dým působí na všech úrovních – fyzické, duchovní nebo meditační i  energetické. Od dávných dob byl stoupající dým propojen s božstvy.
 
A pro mě osobně je moc fajn se jen tak zastavit, zamyslet se, co řeším, co chci od vykuřování získat a v meditaci procházet dům a sledovat stoupající dým.
 
Udělejte si rituál vykuřování takový, jaký vyhovuje vám. Pravidla neexistují, vše je dovoleno. Připravte si bylinky, které rostou blízko vás nebo přidejte něco, co jste si přivezli z dovolené a chcete si kousek toho blaženého dovolenkového pocitu přenést domů. Experimentujte. Nebojte se, tady chybu neuděláte. V nejhorším to bude, ehm, smrdět.
 

 Univerzální kadidlo

Kadidlo je  jedno z nejstarších vykuřovadel a nesmělo chybět při žádných obřadech. Je vynikající na očistu prostoru.
 

Patří mezi nejúčinnější čističe atmosféry jak na duchovní i fyzické úrovni, má silné dezinfekční účinky, vytváří pocit průzračnosti, zbožnosti, čistoty a klidu. Staví most mezi fyzickou a duchovní rovinou bytí, říká se, že s jeho vůní můžete poznat Boha.

Jedná se o silný stimulant lidského ducha, snižuje stres, uvolňuje napětí, je vhodným doprovodem modliteb a meditací, rozšiřuje vědomí.  Samozřejmě není náhoda, že se dodnes používá při bohoslužbách.

Jak na vykuřování

Kadidlo položte na vykuřovací uhlík. Ten dejte do pícky nebo na mističku s pískem. Já mám kovanou misku, kam na trochu písku, kvůli tepelné izolaci, posadím uhlík. Ke kadidlu můžete přisypat i další pryskyřice nebo další vykuřovadla.

Mám ráda sladkou benzoe nebo naší smrkovou nebo borovou pryskyřici, nasbíranou v nedalekém lese.  S kouřící miskou obejdu dům, v každé místnosti s nějakým záměrem se zastavím.

Do středu domu a ke vchodu  dávám na nejdelší dobu (to je taková moje kombinace feng-shui a pohanských rituálů 😀 ).

Bylinky a aromalampa

Voňavé bylinky se moc nehodí vykuřovat přímo na uhlíku. Můžete vzít třeba vhodnou aromalampu a místo sklíčka kam se kapou oleje a dává voda, dejte sítko.
 
Aromalampa je většinou dost vysoká, takže svíčka bylinky nepálí, ale krásně je zahřeje a ty pak nádherně voní.
 
Bylinky si můžete nasušit teď! Je to nejlepší čas.
 
Sbírejte okvětní plátky růží, kvítky pustorylu, bezinkové květy, měsíček, šalvěj, pelyněk, levanduli, tymián, zkrátka cokoli, co máte rádi. Nasušte a používejte na sítko. Pokud chcete kombinovat s pryskyřicemi, dejte na sítko alobal, ať se pryskyřice nerozteče do sítka (fakt se to pak špatně čistí).
 

 

Vykuřování – nejstarší aromaterapie

Přečtěte si také

Aromix

Před rokem a něco jsem vymyslela parádní nástroj na míchání éterických olejů AROMIX. Chvíli jsem přemýšlela, jestli by to neměl

Přečíst celé »

Kdo pro vás blog píše:

Ludmila Kotalíková

Ludmila Kotalíková

Aromaterapii se věnuji od roku 2008 a její proměnlivost a pestrost mě stále fascinuje. Odborné znalosti a zkušenosti pravidelně sdílím nejen na kurzech a prožitkových workshopech, ale i v článcích v časopisech a tady na blogu. Naučím vás aromaterapii bezpečně a efektivně využívat při péči o zdraví a pohodu všech členů rodiny a dokonce i během vaření nebo úklidu. Pojďte se začíst do mého voňavého světa!

Váš komentář

Přesunout se na začátek