Kašel s aromaterapií a homeopatií – jak to praktikujeme my

Kašel nás často doprovází od podzimu do jara. Za důležité ze svých zkušeností považuji při léčbě kašle trpělivost. Nedávat zbytečně antibiotika, pokud bakteriální původ kašle není opravdu prokázán. Snadným ukazatelem je odběr krve na C- reaktivní protein (CRP), většina dětských lékařů má přístroj na diagnostiku ve své ordinaci. Pokud ne, lze do druhého dne určit v laboratoři. Jelikož není kam spěchat, myslím, že jednodenní zdržení s určením výše CRP není nijak závažné (pokud není mělké a zrychlené dýchání, vysoké horečky atp. – ale to by měl samozřejmě lékař poznat, že se jedná o závažný stav). Z poslechu totiž lze příčinu kašle (bakterie vs. viry) jen těžko určit (http://web.practicus.eu/Archiv/practicus03-08p.pdf)

Dříve jsem kašel léčila pouze homeopaticky a musím říci, že i při intenzivních konzultacích s homeopatkou jsme nedosahovali moc dobrých a rychlých výsledků. Jelikož má kašel tolik podob, bylo často komplikované určit přesně obraz léku.

Nyní je pro mě první volbou aromaterapie, tuto zimu jsem po homeopatii ve spojitosti s kašlem ještě nesáhla.

Aromaterapie se mi osvědčila spíše na kašle produktivní, kdy je hlen obtížně vykašlatelný a je potřeba ho zředit a usnadnit tím jeho vykašlávání.

Jako expektorační oleje se mi velice osvědčily:

Eukalyptus radiata (v případě dospělých globulus) – má také mukolytické účinky’
Levandule spaik (Lavandula latifolia) – má také mukolytické účinky
Borovice lesní (Pinus sylvestris)
Cypřiš (Cupressus sempervirens)
účinná látka je monoterpenický oxid 1,8 cineol

Mukolytické oleje:
Rozmarýn b. s. verbenon – účinná látka verbenon (keton)

Rozmarýn je účinný také na snížení otoku sliznic, což se hodí zejména při rýmě. Nedoporučuji však po zkušenostech dělat masáž rozmarýnem na noc (povzbuzuje). Spíše bych na noc doporučila masáž s Levandulí širokolistou – spaik (Lavandula latifolia), která má také významné místo v léčbě obtíží spojených s dýchacím systémem.

Všechny jmenované olejíčky mají také protivirové a imunostimulační účinky (díky obsaženým monoterpenolům).

 

Co se týče aplikace tak se mi nejvíce osvědčila masáž chodidel neředěným éterickým olejem (toto bych však doporučila až pro děti starší 3 let). Rychle účinkuje a je snadná na aplikaci. Masáž nemusí být dlouhá, stačí dle mých zkušeností 5 minut. Na chodidle ovlivňujete také meridián Ledvin.

Pro děti mladší 3 let, bych doporučila na masáž chodidel éo ředit v 50%ní koncentraci.

Za bezpečné pro výše uváděnou masáž pro děti od 3 let považuji olejíčky:

Borovice
Eukalyptus radiata
Levandule spaik
Cypřiš

Vhodná aplikace je také koupel – dáme 5-8 kapek do vhodného nosiče (med, smetana, mléko, hydrofilní olej), nalijeme do koupele a necháme 10-15 minut působit. Koupel by měla být cca 38 st.

Lze také provádět masáž celého těla v koncentracích, které jsem uvedla v článku o rostlinných olejích a dávkování silic.

Z homeopatik na produktivní kašel

Antimonium tartaricum 5Ch
Ammonium carbonicum 5Ch

obojí napomáhá vykašlávání. Často se nám ale stávalo, že jsme museli oba léky zaměňovat, protože první nezabral. Léčba v tomto případě byla někdy pokus-omyl. Obraz kašle se dá často špatně určit.

Vodítkem při nasazení Ant-tart může být ještě bolest břicha, zažívací potíže, příp. zvracení.

Dávkuji 3x denně 1 kuličku. S mizením obtíží se intervaly v dávkách prodlužují.

Pokud jsme chtěli kašel redukovat, podávali jsme tyto léky v potenci 9Ch. Obvykle to bylo na noc nebo v době, kdy vykašlávání již nebylo tolik třeba.

Na suchý dráždivý a záchvatovitý kašel se nám jednoznačně osvědčila Drosera 30Ch. Dávkuji dle potřeby vždy 1 kuličku při záchvatu nebo pokud vím, že záchvat probíhá v určitý čas (obvykle večer při ulehnutí, nebo kolem půlnoci), dávám kuličku pravidelně 2-3 hodiny před vznikem obtíží

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

 

Přesunout se na začátek