Jak na odpuzení hmyzu a letní potíže s aromaterapií

IMG_6107První jarní den je tu (kdy tedy začínám deníček psát), a tak přibývá sluníčka, tepla, zeleně. To je krása co? Ale s tím také přichází neoblíbenci – obtížný hmyz a klíšťata. A dětem se zkracují kalhoty a tak boule a odřeniny jsou často na programu dne.

NA STARTU RADÍM:
Dejte si do kapsy levanduli a bez té od března do října neopouštějte dům! Věřím, že si na mě často vzpomenete 🙂

Komáři, klíšťata a obtížný hmyz

Je několik možností jak aromaterapii aplikovat. Vyzkoušejte si, co Vám bude vyhovovat.

potírat se neředěnou levandulí.

Účinkuje intenzivně, ale krátkodobě, je nutné nejméně jednou za hodinu zopakovat. Éterické oleje jsou poměrně dost těkavé, takže vůně brzy vyprchá. Proti hmyzu se osvědčil také lavandin.

Levanduli nepoužívejte v případě, pokud jste v prvním trimestru těhotenství.

Lavandin nepoužívejte pro děti do 2 let.

  • aplikovat směs éterických olejů naředěných v rostlinném oleji.

Účinkuje méně intenzivně, leč déle. Stačí na pokožku aplikovat 2x-3x denně.

Směs pro děti do 2 let na odpuzení komárů, klíšťat apod.
50 ml rostlinného oleje
5 kapek levandule
2 kapky tea tree

Směs pro děti od 2 let na odpuzení komárů, klíšťat apod.
50 ml rostlinného oleje
5 kapek levandule
3 kapky lemongras
5 kapek tea tree

Další silice, které odpuzují hmyz a lze je použít pro děti starší 5ti let a dospělé: máta peprná, tymián b. s. linalool, lemongras, eukalyptus citronovonný.

Do těchto směsí můžete namočit např. starší kožený náramek nebo kousek látky a dát si je na zápěstí či kotník (kotníky jsou velmi oblíbeným terčem obtížného hmyzu).

Pokud se přesto stane, že vás hmyz poštípe aplikujte na postižené místo směs levandule a tea tree. Obě silice jsou dezinfekční, levandule neutralizuje živočišné jedy, otok ta brzy splaskne a při pravidelném ošetřování ani nezačne svědět.

Pokud se v místě poštípání objeví otok přidejte do směsi eukalyptus radiata.

Ještě lze éterické oleje ředit v PL jablečného octa a pravidelně štípance potírat.

Výše uvedenou směs pro děti od 2 let lze použít také na kočky a psy. Dávejte jim kapku směsi za krk. Podle mé zkušenosti stačí opakovat každý týden.

Modřiny, odřeniny a boule

Pokud jsem venku, dávám na vše levanduli nebo směs levandule a tea tree (záleží na tom, kterou lahvičkou zrovna disponuji).

Na odřeniny a silniční lišej se mi osvědčila hlavně neředěná levandule. Nakapat přímo na ránu. Nepálí to, dezinfikuje a navíc ta vůně dost zklidňuje.

Lavandin bych přímo na rány nedávala, obsažený kafr může pálit a být nepříjemný.

Na modřiny a boule se mi nejlépe osvědčil éterický olej helichrysum, známý jako slaměnka či imortelka nebo též smil italský. Bohužel je to poměrně drahá silice, leč velmi silná a účinná.

3%ní koncentrace helichrysa velmi dobře rozpouští i staré podlitiny a hematomy. V kosmetice ho lze velmi dobře využít např. na rozšířené žilky.

Podobně, ale ne tak účinně, působí také bergamot a ostatní citrusy. Bergamot je z citrusů na tyto problémy nejúčinnější.

Dále pak lze využít geránium , levandule a rozmarýn (nepoužívat při vysokém krevním tlaku, v těhotenství).

POZOR!! Bergamot a ostatní citrusy jsou FOTOTOXICKÉ!

Což znamená, že po aplikaci se nesmí pokožka nejméně 12 hodin, lépe však 24 hodin, vystavovat přímému slunečnímu záření. Jinak může dojít k nevratnému zhnědnutí pokožky!

Spáleniny

Na spáleniny, opařeniny všeho druhu je nejlepší opět neředěná levandule. Já to dělám tak, že na postižené místo nakapu levanduli, nechám chvilku zaschnout, pak dám studenou vodu asi na 10 minut (buď ponořit, nebo obklad) a poté zase levanduli. Málokdy se mi stalo, že by se mi udělal puchýř.

Pokud se přece jen udělá, potírám tea tree.

Spáleniny od sluníčka lze natírat mandlovým olejem s kapkou levandule popř. heřmánku římského nebo eukalyptu radiata.
Úžeh, úpal
Stane-li se, že neuhlídáte dítko, aby se nepřehřálo, můžete udělat v horku chladivou koupel:
2 kapky levandule
4 kapky citronu

do vhodného nosiče – med, smetana, mléko, hydrofilní olej. Koupel může být chladnější a měla by trvat alespoň 20 minut. Dále je nutné pokračovat v otírání chladnou žínkou – do vody mohou být opět přidány výše uvedené silice. Nezapomeňte na dostatečný příjem tekutin (do litru vody přidejte půl lžičky soli)!

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

Ludmila Kotalíková, DiS.
odborný aromaterapeut

 

Přesunout se na začátek