Bylinkové recepty pro letní měsíce

Léto.. léto je tu! A s ním i další pokračování bylinkového receptáře.

Třezalka tečkovaná
http://botanika.wendys.cz/kytky/K250.php

Třezalka má poměrně široké využití. Trhá se na Svatého Jana! Vyrábí se z ní zejména Svatojánský olej. Můžeme jí využít také do čajů na nervy , spolu s meduňkou a lipovým květem.

Třezalkový olej
Dvě hrsti suchých květů třezalky (nejlepší jsou ty, které jsou těsně před rozkvětem) zalijeme čistým za studena lisovaným olejem. Nejčastěji se používá slunečnicový, či olivový. Já používám třeba mandlový. Květy by měly být zcela potopené. Sklenici překryju čistým plátnem a zavážu, aby mohl unikat vzduch. Necháme stát na slunci 14-21 dní, občas opatrně promícháme, aby unikly bublinky.
Pak scedíme, vymačkáme květy a slijeme do láhve.
Nejlepší je uchovávat olej v lednici – déle vám vydrží.

Používáme na popáleniny, poštípání hmyzem, pohmožděniny, hemoroidy. Je také vynikající na masáž zad při problémech s plotýnkami (pravidelně vtíráme do oblasti páteře – plotýnky se tím výborně regenerují). Já používám třezalkový macerát také do nosních kapek, nebo jej kapu i čistý do nosu. Hojí a tiší sliznice.

Třezalka jako bylinka se dá použít do čaje (odvaru) pro posílení nervů, při nespavosti – 1 lžíci třezalky vložíme do vody, přivedeme k varu a louhujeme 15 minut. Neužívejte ale déle než 3 měsíce. Nedávala bych jí dětem do 6ti let.

Borůvka (brusnice borůvka)
http://botanika.wendys.cz/kytky/K361.php

Takovou obyčejnou borůvku můžeme využít hlavně při různých problémech se zažívacím traktem.
Sušená je vynikajícím pomocníkem při průjmovém onemocnění.
A pokud si přichystáte malé kompoty, tak ty zase můžete využít při zácpě.

Odvar ze sušených borůvek zase pomůže při bolesti v krku a odvar z borůvkových listů je vhodným doplňkem stravy pro diabetiky a pro všechny, kteří mívají občasné problémy s močovým měchýřem.

Sléz lesní
http://botanika.wendys.cz/kytky/K381.phpSléz

A je tu můj oblíbený sléz. Jeho kvítky mi mnohokrát ulevily při kašli.

Máte-li možnost nasbírat si sléz nebo proskurník lékařský, fakt se máte, obzvláště trpí-li někdo z vaší rodiny na suché a dráždivé kašle.
Sléz chrání všechny sliznice v těle – takže i v žaludku, uleví při bolesti v krku., pomáhá při zánětu průdušek, ledvin a močových cest a trávicího ústrojí. Zklidní sliznici a uleví při nepříjemném kašli.
Čaj při kašli

květ slézu + listy jitrocele + fenykl (nebo anýz) a troška mateřídoušky. Zalít 1/4l vody, nechat zakryté 1 minut louhovat a popíjet dle potřeby.

Heřmánek pravý
http://botanika.wendys.cz/kytky/K38.php

Heřmánek je zatím velmi neprozkoumaná bylinka. Hodně lidí na něj má alergii, takže opatrně s ním!

Heřmánek můžeme sbírat na kraji lesů, polí, luk.

Uklidňuje křeče, psychiku a má analgetický a antibakteriální účinek. Dobře hojí a čistí pleť.

Heřmánkový čaj (1 lžíce květu heřmánku přelijeme 1/2l vody – necháme stát 15 minut) je výborný proti nadýmáním, žaludečním křečím a na posílení nervů. Pokud do něj namočíme kapesníček, můžeme si udělat hojivý obklad očí při zánětu spojivek.

Máta peprná
http://botanika.wendys.cz/kytky/K126.php

Mátu mám ráda, podědila jsem jí spolu s barákem.

Nejraději s ní v létě dělám čaj a mojito. Jinak se dá využít při bolestech žaludku, zvracení (čaj podávaný po lžičkách), spolu s meduňkou při bolestech hlavy.

Natrháme čerstvé lístky máty, ty pomneme v ruce, zalijeme troškou horké vody a necháme 5 minut odstát, pak přidáme trošku cukru, dolijeme studenou vodou a přidáme trochu citronu a je skvělý osvěžující nápoj hotový.

Mátový sirup
je dobrý na kašel v zimě nebo ho lze použít jako dochucovadlo do čajů či vody.

4-5 hrstí mátových lístků, pokrájíme na proužky cca 1-2 cm, zalijeme vodou, tak aby byly ponořené. Dobré je lístky zatížit. Necháme 24 h luhovat. Slijeme vodu přes cedník a odměříme její množství. Přidáme stejné množství cukru (např. na 1l mátové vody, 1 kg cukru) a za stálého míchání svaříme hustý sirup. Jako konzervat můžeme přidat trošku kyseliny citronové. Do láhví plníme ještě horké a zazátkujeme.

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

Přesunout se na začátek