Není kytka jako kytka – aneb chemotypy a různé variety v aromaterapii

Eukalyptus

Eukalyptové silice, které na které můžete narazit: eukalyptus polybractea, eukalyptus globulus, eukalyptus radiata, eukalyptus citriodora, eukalyptus staigeriana, eukalyptus dives, eukalyptus camaldulensis, eukalyptus smithii.

První tři eukalypty mají podobnou vůni, ale odlišné složení. Nejčastěji pravděpodobně narazíte na eukalyptus globulus.

Eukalyptus globulus, polybractea* – nevhodný pro děti do 4 let, jedná se o nejsilnější eukalypty. Pokud jej musíte použít, řeďte jej 2x více.

Eukalyptus polybractea* a radiata – lze použít pro malé děti, indikaceNení kytka jako kytka, brutnák lékařský stejná jako u eukalyptus globulus – vykašlávání, zlepšení dýchání, vysušení hlenu. Neaplikujte dětem na obličej nebo do blízkosti krku.*

Eukalyptus citriodora – snižuje teplotu, je silně sedativní. Nepoužívat vůbec vnitřně, nepoužívat pro děti do 4 let. Výrazná citronová vůně, nemá s předchozími eukalypty nic společného. Spíše je vůní podobný citronové trávě.

Levandule

Levandulí je mnoho druhů. Éterické oleje, které se používají jsou levandule s obchodními názvy levandule lékařská, levandule mailette, levandule mont blanc – to je vše levandule úzkolistá Lavandula angustifolia, jedná se ovšem o klonované verze. Můžete se setkat i s názvem Levandule Population – což je levandule pěstovaná ze semínka.*  Často bývá zaměňována s Lavandinem Lavandula hybrida – je levnější a má vyšší výnosy, nicméně nemá stejné obsahové látky.

Ne tak často můžete narazit také na levanduli spaik – levanduli širokolistou Lavandula latifolia.

Obecně levandule je mírně sedativní, snižuje krevní tlak, působí proti křečím, pomáhá na popáleniny, dezinfikuje, je protivirová, imunostimulační.

Levandule úzkolistánevhodná pro těhotné (nejméně první 4 měsíce) a obvykle nevoní osobám s nízkým krevním tlakem

Lavandin – nevhodný pro děti do 2 let.

Levandule spaik – nevhodná pro malé děti 2-3 roky. Je nejlepší na závažné popáleniny a vhodná na problémy s dýchacím systémem (!).

Tymián

Tymián se destiluje hlavně tymián obecný Thymus vulgaris, ale podle toho, kde roste má různé obsahové látky tzv. biochemickou specifitu. Tymián se vyskytuje v těchto specifitách thymol, linalool a borneol. Thymol je nejrozšířenější.

V angličtině se biochemická specifita označuje písmeny CT.

Tymián b. s. thymol – silně protibakteriální, protivirový, imunostimulační. Nepoužívat neředěné na kůži (!), ředit v max. koncentraci 1%, může způsobit popáleniny a puchýřky. Nepoužívat pro osoby s vysokým krevním tlakem.

Tymián b. s. linalool – má podobné účinky jako thymol, nicméně je mnohem jemnější. Lze používat na chronické stavy a pro děti od 1 roku. I tady bych byla opatrná v dávkování, nepřekračovala bych 2%.

Tymián b. s. borneol – podobné použití jako linalool. Nepoužívat pro osoby s vysokým krevním tlakem.

Rozmarýn

Rozmarýn je na tom stejně jako tymián. K destilaci se používá rostlina Rozmarýn lékařský Rosmarinus officinalis. Má biochemické specifity cineol, kafr, bornylacetát verbenon.

Rozmarýn obecně nepoužívejte v těhotenství, při kojení, epilepsii, horečce, vysokém krevním tlaku a pro děti do dvou let. Je vhodný jako stimulant, na problémy s nízkým krevním tlakem, dýchacími cestami – na vykašlávání, působí dobře na splasknutí sliznic, při chřipce a nachlazení. Neaplikujte malým dětem do oblasti obličeje a krku.*

Rozmarýn b. s. cineol – je nejvhodnější na problémy s dýchacími cestami.

Rozmarýn b. s. bornylacetát verbenon – mimo jiné účinkuje také protikřečově, jako antidepresivum a jako mukolytikum.

Rozmarýn b. s. kafr – je nejvíce analgetický a protizánětlivý. Dá se použít u dospělých na bolesti zubů a bolesti svalů, revmatické bolesti a křeče.

Šalvěj

Šalvěje v aromaterapii se využívají šalvěj lékařská Salvia officinalis, šalvěj muškátová Salvia sclarea a pak šalvěj levandulolistá Salvia lavandufolia nebo též zvaná šalvěj španělská nebo také šalvěj bez thujonu.

Šalvěj lékařská – používat velmi opatrně a krátkodobě. Nepoužívat vůbec v těhotenství a při kojení. Je vhodná jako mukolytikum (rozpouští hleny), hubí viry, plísně, bakterie.

Šalvěj muškátová – nepoužívat při epilepsii, těhotenství a zánětu ledvin.

Má hormonální působení (vlastnosti estroegenů). Pomáhá při a po porodu, problémy s menstruací či otěhotněním.

Šalvěj levandulolistá – nepoužívejte v těhotenství a pro děti do 2 let. Má podobné účinky jako šalvěj lékařská, jen neobsahuje toxický thujon (tím se ale eliminují účinky, tzn. že není tak silná).

Kafrovník a ravensara nebo také ravintsara

S těmi je to vážně zapeklité. Ravensara (Ravensara aromatica) je volně rostoucí keř na Madagaskaru. Domorodci, když se vrhli na sběr pro aromaterapii si rostliny spletli a sbírali rostlinu velmi podobnou – Kafrovník b. s. cineol Cinnamomum camphora ct. cineol. Někteří producenti aromaterapie jej nazývají ravintsara, takže se můžete setkat s označením Cinnamomum camphora var. Ravintsara. Je možné se setkat i s označením Ravintsara býv. Ravensara aromatica.

Tady to bohužel není úplně jasné, co přesně se prodává. Protože Ravensara aromatica obsahuje vysoké procento kafru a tento éterický olej by neměl být používán pro děti nejméně do 6ti let. Jelikož není označení dosud sjednoceno a navíc se destiluje mnoho druhů, bude potřeba se při nákupu dobře informovat, zda nejvíce zastoupenou látkou je monoterpenický oxid cineol a ne kafr.

Ravensara (cineol) je vhodná při virózách, neštovicích, oparech apod. I tady je však potřeba jisté opatrnosti, neboť olej může být na pokožku dráždivější.

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

Ludmila Kotalíková, DiS.
odborný profesionální *aromaterapeut

*Zrevidováno 17. listopadu 2016

Přesunout se na začátek