Konec těhotenství a porod s aromaterapií

IMG_2273Ráda bych Vás seznámila s použitím aromaterapie na konci těhotenství – ve třetím trimestru a při porodu.

Moc bych vám přála zažít krásný porod s aromaterapií, jako se to povedlo mně. Aromaterapie při porodu pomůže navodit nejen příjemnou atmosféru, ale také umí harmonizovat psychiku rodičky.
Tento článek je pokračováním Aromaterapie pro období těhotenství, kde můžete najít základní informace o využití aromaterapie pro období těhotenství v prvním a druhém trimestru.

Co může potkat ženy v posledním trimestru těhotenství za potíže?

Hemoroidy
Udělejte si směs cypřiše, levandule, geránia v 1,5% koncentraci do rostlinného oleje. Postižená místa omývejte studenou vodou. Po hygieně pravidelně postižená místa ošetřujte výše uvedenou směsí.

Kvasinkové infekce
Vyrobte si směs 1,5% koncentraci éterických olejů levandule, čajovníku a pačuli. Tuto směs nakapejte na menstruační tampon, zaveďte a měňte asi tak 3x denně. Lze také přidat růžový hydrolát. Postižená intimní místa je možné omývat čistým hydrofilním olejem. Pro lepší účinek můžete také zkombinovat s pár kapkami rosaliny (čajovník linalool) nebo levandule. Výborný pomocník při boji s kvasinkami je také kokosový olej. Pokud nemáte po ruce éterické oleje, může pomoci „kokosák“.

Na konci těhotenství je poměrně vhodné tuto situaci řešit. Sliznice může být působením kvasinek oslabená, křehká a může praskat a více krvácet. Měli bychom jí udržet před porodem v dobré kondici.

Vysoký krevní tlak
Začne-li vás trápit vysoký krevní tlak, zjistěte si, zda se nejedná o příznak preeklampsie.

Éterické oleje, které snižují krevní tlak jsou ylang-ylang, levandule, neroli, bergamot.

Tyto éo můžete použít jako tepenný parfém. Také se dají vtírat do nohou nebo použít do koupele či masážní směsi. Vysoký krevní tlak může mít také příčinu v psychice. Zkuste se zastavit a odpovědět si na otázku, zda „neběžím příliš rychle“, necítím se ve stresu a jestli na mě něco netlačí a podobně? Pokud ano, zastavit se, zvolnit tempo a začít víc odpočívat.

Nízký krevní tlak
Některé těhotné trpí naopak velmi nízkým tlakem.
Zkuste přidat i nějaké cvičení, zařaďte chůzi a zvyšte pitný režim. Na zvýšení krevního tlaku je výborné i jógové cvičení, např. známý pozdrav slunci (vynecháme část na břiše, cvičíme opatrně a ne moc rychle).
Z éterických olejů může pomoci rozmarýn. Ten ale dávkujte velmi opatrně! Stačí 1-2 kapky do 30 ml oleje. Můžete použít na zápěstí nebo na jiné tepenné body. Můžete také zařadit pomeranč nebo jedli. Od těhotných s nízkým krevním tlakem mám informace, že se jim osvědčilo pít mátový čaj (z máty peprné) cca 1x-2x denně.

Otoky (zadržování vody)
Pokud zpozorujete otoky rukou a nohou zkuste zařadit do stravy močopudné potraviny např. meloun nebo salátovou okurku. Pomáhají také brambory vařené. Pokud máte libeček, tak vařte brambory s libečkem. Vodu z brambor můžete vypít nebo si z ní udělat polévku.
Často odpočívejte a můžete použít i bylinky – kopřivu a přesličku, popř. pampeliškový kořen. Z éterických olejů se používají rozmarýn a jalovec. Tady je opět nutná určitá opatrnost, nepoužívat tyto éterické oleje u vysokého krevního tlaku a používat maximálně v 0,5% koncentraci. Bezpečně lze využít levanduli, grep a citron (v 1,5% koncentraci). Tuto směs můžete použít a chladnější koupele nohou, nebo do masážní směsi či na obklad. Nohy je vhodné masírovat zezdola nahoru. Používáte-li reflexní terapii můžete opatrně masírovat lymfatický systém, močových měchýř a ledviny.

Křeče v nohách
Při častých křečích v nohou se snažte dávat nohy často nahoru. Masírujte si pravidelně nohy v oblasti lýtek, využít k masáži můžete éterické oleje heřmánek římský, růžové dřevo, levanduli, majoránku. Příčinou křečí by mohl být i nedostatek hořčíku. Ten lze doplnit minerální vodou s vyšším obsahem hořčíku nebo konzumací loupaných mandlí. Zkuste také tkáňovou sůl Mag phos.

Předčasné kontrakce
Předčasné stahy můžeme klasifikovat jako „křeče“. Jestli je na miminko brzy, použijte stejné oleje jako při křečích v nohách. Tzn. heřmánek římský, růžové dřevo, levanduli, majoránku.

Připravte si masážní olej v 1,5% koncentraci a masírujte si břicho, zejména v oblasti podbřišku. Pokud by vám dělal dobře teplo, vyrobte si teplý obklad – nahřejte plenu nebo nějakou těžší látku (flanel, froté), namasírujte břicho a přiložte nahřátou látku. Éterické oleje se lépe vstřebají.

Bolesti zad
Bolest zad trápí hodně těhotných. Její příčinou může být měknutí vazů a rozvolňování celé pánevní oblasti. U těhotných díky tomu dochází také ke změně držení těla, díky tomu se svaly na zádech snáze namohou.
Od bolestí uleví masážní směs (2%) s éterickými oleji petitgrain, benzoin, heřmánek římský a levandule. Masírujeme opatrně vleže na boku, v pánevní oblasti jen mírně hladíme, netlačíme. Těhotnou podložíme polštáři, mělo by se jí ležet pohodlně. Ideální interval masáží při bolesti zad je každé dva až tři dny nejméně po dobu jednoho týdne.

Miminko koncem pánevním
Některá miminka se rozhodnou, že zůstanou hlavičkou nahoru. Tuto situaci je možné řešit různými cviky či způsoby, ideálně co nejdříve, protože ke konci těhotenství má miminko méně místa na otočení. Můžeme zkusit cvičit tzv. indický most. Přizvěte si na pomoc nastávajícího tatínka, by mohl masírovat ve směru plánovaného otočení miminka. Můžeme mu také svítit baterkou a ukazovat „cestu“.

Masážní směs, kterou můžete využít při masáži bych zkomponovala z éterických olejů růže, ylang-ylangu, levandule a cedru – v koncentraci 1,5% do rostlinného oleje.
V tradiční čínské medicíně se využívá pro otočení miminka moxa na bod močového měchýře 67 – MM (BL) 67. Pozitivně ovlivňuje meridián močového měchýře a ledvin, oba meridiány ovládají také svaly dělohy a malé pánve. Najít jej můžete na malíčku u nohy a moxu používáme v poloze na všech čtyřech.

Masážní olej na hráz
Pružnější hráz, která eliminuje riziko nástřihu či natržení, můžeme podpořit masážním olejem na hráz. Tento olejíček si vyrobíme z rostlinného oleje z obilných klíčků (kukuřičné či pšeničné či kombinací obou olejů) a z macerátu z třezalky tečkované. Do směsi rostlinných olejů přidáme éterické oleje šalvěje muškátové a růže. Od 34. týdne těhotenství používejte tuto směs na pravidelnou masáž hráze.

Přenášení (vyvolání porodu)
Nechce-li se miminku na svět, tak někdy začnou lékaři tlačit na vyvolání porodu. Často u maminky dochází ke stresu. Při stresu se uvolňují hormony, které blokují přirozený porodní proces.

V aromaterapii máme různé možnosti, jak se pokusit harmonizovat psychiku a pokusit se o vyvolání porodu. Například éterický olej (nebo absolue) růže snižuje adrenalin. Ta by tedy mohla být vhodná na začátek, na zklidnění psychiky a navození pohody.

Za předpokladu, že vše je skutečně k porodu připraveno a poloha dítěte a děložní hrdlo jsou zralé na porod, můžeme začít hojně využívat éterické oleje horké povahy, které jsou během těhotenství kontraindikovány: hřebíček, skořice, pepř černý, zázvor, tymián, saturejka, yzop, dobromysl, verbena, máta peprná nebo majoránka.

Tyto oleje využijte při přípravě masážní směsi na břicho, podbřišek a křížovou oblast, popřípadě jako směs do koupele. Buďte opatrní neboť tyto oleje mohou podráždit pokožku, takže dodržujte pečlivě dávkování (maximálně 1,5% v rostlinném oleji) a postup při přípravě koupele.

Máte-li rádi také reflexní terapii, doporučuji ošetřovat pravidelně reflexní plošky hypofýzy a pánevní oblasti (http://www.patakyovi.cz/zony/chodidla.php).

Miminku se zachtělo na svět.
Je to tady!
Ne.. nebo ano.. ? Tak?
Není to jen planý poplach?

Napusťte si teplou vanu (opravdu je vana lepší než sprcha), přidejte do ní lžíci soli a na ní nakapejte pár kapek levandule a ponořte se. Pokud stahy odejdou, jednalo se o planý poplach. Pokud zesílí, zintenzivní a začnou vykonávat svojí práci, porod je tu. Stahy by měly být cca kolem 1 minuty dlouhé.

Moje porodní asistentka mi v případě absence vany radila hlt kořalky, ale to jsem si neuměla představit…

Tak tedy teď porod opravdu začal

Jaké silice je tedy možné při porodu využít:

Levandule uklidňuje, uvolňuje napětí, používá se při hysterii či šoku. Dodává vyváženost. Díky ní se mohou kontrakce rozběhnout bez dalších bloků a zábran a zároveň nezesílí na příliš bolestivé.

Kadidlovník přerušuje vazby na minulé zkušenosti a proto se díky němu je možné odpoutat od vzpomínek na již proběhlé porody. Zklidňuje, soustřeďuje mysl a je sedativní. Doporučuji nepoužívat v kombinaci s epidurální anestezií, může snižovat krevní tlak.

Heřmánek římský ráda používám při vzteku, podráždění, hysterii. Zklidňuje, přináší sílu a moudrost. Jeho působení lze označit za analgetické. Harmonizuje totiž mysl při „nesnesitelných stavech“, pomáhá tak přijmout bolest a složitou situaci, kterou porod je. Přináší sílu a moudrost, zklidnění paniky a hysterie.

Růže posiluje ženskost a mateřství. Dává sílu miminko „vybojovat“, porodit a mít přitom radost z toho, že jsem žena a že mohu dát život. Tato esence pomáhá i zpětně zpracovat velkou bolest, šok a trauma. Zároveň symbolizuje ŽENU matku a královnu.. A tou je každá žena při porodu i po něm každým milimetrem svého bytí.

Majoránka je silné nervové tonikum a působí protikřečově. Je vhodná při křížových bolestech (masírovat dolní oblast zad)Zároveň také zbavuje výrazných emocí a pocitu osamělosti „zůstala jsem tu sama, bez podpory“. Kontraindikací může býtu majoránky velmi nízký krevní tlak.

Šalvěj muškátová zklidňuje, snižuje krevní tlak, probouzí instinkt pročišťuje a pomáhá vyrovnat se s bolestí.

Jasmín navozuje optimismus, dodává sebejistotu, silu zvládnout bolest, a pomáhá ponořit se do pocitů. Prohřívá dělohu a spodní část zad. Neměl by se použít s léky, které urychlují porod.

Geránium vyrovnává hormonální extrémy a výkyvy, podporuje tvorbu androgenu a estrogenu. Dodává energii a posiluje vůli, zejména při pocitu „už to nezvládnu“. Cítím jí jako typicky ženskou silici a proto by rozhodně neměla chybět u takové události jako je porod.

Cypřiš je vhodný k inhalaci při přechodné fázi porodu. Dokáže ženu povzbudit a najít v sobě sílu na poslední fázi porodu. Zastavuje děložní krvácení a působí proti křečím.

Rozmarýn zkuste použít při vyčerpávajícím a dlouhém porodu. Celkově posiluje, povzbuzuje, rozproudí krev. Je výborný na posílení sebevědomí. Pokud je nízký krevní tlak může jej pomoci zvýšit.

Růžová palma je silice, která celkově zchlazuje, takže jí můžeme použít, pokud je přítomna celková horkost. Je vhodná v okamžiku, kdy maminka nechce své miminko „pustit“ ven.

Neroli je skvělá silice při jakýchkoliv nervových potížích. Pomůže zpracovat stres, nervozitu a také šoky (např. špatná zpráva během porodu).

Zároveň můžete využít všechny „horké“ oleje, které se používají k vyvolání porodu. Tyto oleje jsou vhodné v době, kdy dojde k narušení rytmu kontrakcí a ty najednou nepřicházejí nebo jejich intervaly jsou mnohem větší, než byly doposud.

DSC02111Při porodu můžete také využívat reflexní terapii (http://www.patakyovi.cz/zony/chodidla.php) zejména oblast kolem kotníků, kde je reflexní oblast pohlavních orgánů, dělohy, vaječníků. Také je hodně užitečná oblast hypofýzy, uprostřed palce na chodidle. Pomáhá vylučovat hormony, které urychlují porod (oxytocin).

K porodu doporučuji využít také hydrolátů (květové vody). Hodně oblíbený je růžový hydrolát. Dá se použít  k osvěžení pleti či rtů při porodu. Dá se kápnout pár kapek do vody s pitím na osvěžení. Růžový hydrolát využijete i po porodu u miminka (ale o tom třeba příště!).

Heřmánkový hydrolát zklidní psychiku, nervozitu, hysterii a vztek.

Levandulový hydrolát (pozor! moc jako levandule nevoní!) zklidní a osvěží.

V případě zadržování placenty můžete použít horký obklad, který přiložíte na podbřišek s éterickými oleji římského heřmánku, šalvěje muškátové a jasmínu. Tyto silice podpoří kontrakce a vylučování placenty.

Regenerace hráze po porodu
Rozhodně využijte levanduli. Dá se nakapat na vložku, hráz se pak lépe hojí. V případě otoků perinea udělejte chladný obklad s pár kapkami levandule.

V případě hematomů lze použít helichrysum popř. s bergamotem a gerániem (ředění 1,5%). Opatrně potírejte postižená místa.

Pokud by se stalo, že rány zhnisají je vhodný heřmánek modrý, spolu s tea tree. Připravte obklad a pravidelně přikládejte na postižené místo. Tyto silice můžete také nakapat do tvarohu a ten přiložit na zanícené rány. Tvaroh ochladí a vytahuje záněty.
V těhotenství je lépe se vyhnout:

  • éterickým olejům „horké“ povahy: skořice, hřebíček, zázvor, pepř černý, saturejka, tymián, yzop, verbena, dobromysl, majoránka, máta peprná.
  • éterickým olejům z důvodu možné toxicity: tůje, bazalka, libavka, kasie (skořice čínská), muškátový oříšek, pimentovník, šalvěj lékařská, kafr, pelyněk.
  • éterickým olejům z důvodu hormonálního působení: anýz, fenykl, s opatrností zacházejte (zejména v prvním trimestru!) s řebříčkem, gerániem a růží.

Tento seznam samozřejmě není úplný. Něco v něm možná chybí, něco zase třeba „přebývá“. Dávejte si pozor na to, co v těhotenství používáte. Pokud si nejste jisti, kontaktujte aromaterapeuta, který Vám s výběrem vhodných olejů poradí.

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.
Přeji vám krásné a voňavé těhotenství, nádherný zážitek z porodu a zdravé miminko.

Ludmila Kotalíková
profesionální aromaterapeut

Přesunout se na začátek