Kazuistika – Vaginální mykózy

V tomto článku bych Vás chtěla seznámit s přírodní metodou boje s  vaginální mykózou, která mně samotné zabrala velice rychle a spolehlivě.

Trpívala jsem poslední rok na opakované vaginální mykózy, které byly spojené s nepříjemným svěděním, výtokem a pálením. Na gynekologických prohlídkách mi byly předepisovány léky Mykostop, boraxglycerinové čípky, Lomexin a další. Vždy nastalo krátkodobé zlepšení, ale nejpozději do 2 měsíců byl problém zpátky.

Pátrala jsem na webu, ptala se různých osvícených osob a vždy jsem se dozvídala: mořit, mořit, mořit až se plísně umoří. Jelikož byly uvnitř a v podstatě prorostlé sliznicí, stačilo jakékoliv malé oslabení organismu (psychické i fyzické) a problém byl zpátky. Plísně jsou velice odolné, zavrtávají se rády do sliznic a střev a přežívají v latentní formě a čekají na svou příležitost.

Nasadila jsem lehkou dietu bez cukrů a plísňových sýrů. Musím říci, že bez cukrů moc nevydržím, takže jsem opravdu jen zvolnila. A začala aplikovat éterické oleje.

Jelikož v té době byla moje zásoba dosti chabá, sáhla jsem po osvědčené kombinaci se jménem Rescue (název dosti příznačný), od firmy Eoné. Je to kombinace Lavandinu (Lavandula hybrida) a Čajovníku (Melaleuca alternifolia). Při mém pátrání jak na plísně jsem narazila ještě na další ét. olej, který by mohl pomoci – Geránium též Pelargónie. Geránium je označovaná jako “ženská silice” a to právem. Její hormonální působení a vůně jsou pro ženu v jakémkoli věku ideální.

Zkombinovala jsem tedy tyto 3 silice v 1,5%ní koncentraci do základního slunečnicového oleje.
Aplikovala jsem zevně několikrát denně podle potřeby a 2x denně jsem namáčela do této směsi tampón, který jsem zaváděla asi na 1 hodinu.

Po 3 dnech nastalo výrazné zlepšení, po týdnu jsem byla konečně bez potíží. Zatím se mi ani po půl roce žádná mykóza nevrátila, ani po antibiotikách.

Použité oleje a jejich účinky:

Čajovník (Tea tree) – Melaleuca alternifolia
úč. látky: terpineol, 1,8 cineol, monoterpeny
Antibakteriální, protivirový, dezinfekční, protiplísňový. Lze jej nazvat přírodním antibiotikem. Posiluje imunitu, účinný na virus herpes. Odpuzuje hmyz, pomáhá při revmatických a svalových bolestech, při zubních neuralgiích. Vhodné jako antiseptikum první pomoci při drobném poranění, usnadňuje hojení a svěděný kůže. Dá se použít na pokožku neředěný.

Lavandin – Lavandula hybrida
úč. látky: linalool, linalylacetát, 1,8 cineol
kontraindikace: nízký TK, malé děti do 2 let, těhotné do 4. měsíce těhotenství
Uklidňující, dezinfekční, repeletní, snižuje krevní tlak, zlepšuje stav popálenin, pomáhá na vyrážky, záněty pokožky, plísňové infekce, bodnutí hmyzem. Lze aplikovat přímo na kůži neředěný.

Geránium (Pelargónie) – Pelargonium graveolens
úč. látky: citronellol, geraniol, linalool
kontraindikace: těhotenství
Hormonální účinky na výkyvy v době menstruace, na neplodnost, v menopauze, vyrovnává hormonální extrémy. Protizánětlivá, na popáleniny, akné, afty, dermatomykózy.

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

 

 

Přesunout se na začátek