Bylinkové recepty pro jarní měsíce

IMG_4340Když mi tu včera tak klokotal na sporáku jitrocelový sirup, napadlo mě sestavit malý bylinkový receptář. Jaké bylinky můžete teď sbírat a co s nim dále.
Pro začátek jen upřesním některé termíny:

Čaj (nálev) – sušené nebo čerstvé bylinky zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut luhovat v zakryté nádobě.:
Odvar – sušené nebo čerstvé bylinky vložíme do studené vody a vaříme cca 10 minut.:
Obklad – látkový obklad máčený v odvaru, přikládáme na postižené místo. Nebo používáme přímo rozdrcené čerstvé bylinky na postižené místo.

Jitrocel kopinatý
http://botanika.wendys.cz/kytky/K75.php

Jitrocelový sirup na kašel a nevolnosti:
Mladé jitrocelové lístky – měly by být křehké, ne tuhé kožnaté, sesbíráme na vhodném místě. Stačí 4-5 hrstí. Pokrájíme na proužky cca 1-2 cm, zalijeme vodou, tak aby byly ponořené. Dobré je lístky zatížit. Necháme 24 h luhovat. Slijeme vodu přes cedník a odměříme její množství. Přidáme stejné množství cukru (např. na 1l jitrocelové vody, 1 kg cukru) a  svaříme hustý sirup. Jako konzervant můžeme přidat trošku kyseliny citronové. Do láhví plníme ještě horké a zazátkujeme. Tento sirup můžete používat v případě vlhkého, také i suchého kašle. A také pokud je podrážděný žaludek. Po otevření jej uchovávám v lednici.

Listy jitrocele můžeme také usušit a používat z nich čaj (nálev) na kloktání při bolení v krku, při nemocech žaludku nebo průjmu.
Odvar z listů jitrocele se dá použít i jako obklad na oči při zánětu spojivek.

Čerstvé, dobře omyté a pokrájené listy, můžeme použít jako obklad při zranění pokožky. Odřená kolena, řezné rány apod.

Smetánka lékařská (pampeliška)
http://botanika.wendys.cz/kytky/K161.php

Pampeliškový med :

Natrháme plný asi 2l kbelík plný květů bez stonků. Propláchneme studenou vodou a zalijeme cca 1,5l vroucí vody a necháme 24 h louhovat v zakryté nádobě – můžeme zatížit.
Další den přes plátno, já používám větší látkový kapesník nebo plenu, přecedíme a přidáme 1,5 kg cukru (tedy stejně jako je vody) a svaříme hustý sirup (třeba i hodinu se může vařit). Přidáme kyselinu citronovou nebo šťávu asi ze 3 citronů.

Plníme do láhví ještě horké, můžeme pro jistotu i sterilovat.:
Takový med může být však problematický pro děti trpící alergií na pyl, proto je třeba to vyzkoušet a postupovat opatrně! V zimě ho můžeme používat místo medu, na slazení čaje. Je vhodný při kašli a na snížení teploty.
Černý bez
http://botanika.wendys.cz/kytky/K501.php 

Sirup z květů černého bezu:
Během slunného odpoledne natrháme 15 plně rozkvetlých bezových květů. Zalijeme 2l vody a necháme louhovat v chladu 24 hodin.

Druhý den slijeme přes plátno a přidáme 2 kg cukru a mírně zahřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme dle chuti šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou a plníme ještě teplé do láhví.
Tento sirup se nemusí vařit.

Já, pokud chci, aby déle vydržel, plním do zavařovacích sklenic a steriluji.

Takový sirup je vhodný na běžné pití, nebo při horečce na snížení teploty a povzbuzení pocení.

Lípa srdčitá (malolistá)
http://botanika.wendys.cz/kytky/K551.php 

Brzy bude vhodný čas na sběr lipových květů. Květy sbíráme odpoledne, celé i se světlými listeny na počátku kvetení. Květy rozložíme a sušíme ve stínu a po usušení uchováváme v dobře uzavřené nádobě.

Hlavní účinky lipového květu jsou močopudné, žlučopudné, tlumící kašel (používáme při suchém kašli), potopudné a uklidňující (na nervy! v kombinaci s třezalkou či meduňkou).

Z lipového květu si můžete udělat čaj, koupel, nebo květy můžete naložit do medu a mít tak lipový med.

Řebříček obecný
http://botanika.wendys.cz/kytky/K212.php 

Řebříček už kvete, sbírá se kvetoucí nať. Na jeho sběr doporučuji vzít nůžky, špatně se trhá, nať je poměrně silná. Sušíme jej ve svazcích ve stínu.

Obecně řebříček staví krvácení. Můžeme jej tedy použít i čerstvý venku, spolu s jitrocelem, na zastavení krvácejících ran. Čaj z řebříčku se často používá při silné menstruaci, krvácení mezi cykly, harmonizuje ženské hormony v době menopauzy. Dále pak lze čaj použít i přo křečových žilách, nechutenství, křečích v žaludku, nadýmání apod.
Odvar používáme na přípravu sedací lázně při krvácejících hemoroidech anebo na obklady při krvácení z nosu!
Toto jsou mé oblíbené jarní bylinky. Recepty mám vyzkoušené a prověřené.
Máte-li nějaké další tipy, recepty, nápady, podělte se!

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

Přesunout se na začátek