Běžné gynekologické problémy zvládnete s aromaterapií

V tomto článku Vám přináším několik tipů jak si pomoci při nejčastějších gynekologických problémech.

Mykózy
Vaginální mykóza je velmi nepříjemné onemocnění, které se často opakuje. Většina žen se s nimi nejméně jednou ve svém životě setkala.
Plísně většinou prorůstají do sliznic, kde přežívají v latentní formě a při každém oslabení organismu se rozmnoží a onemocnění se rozvine do akutní fáze. Oslabení může být únava, viróza, únava nebo i jen očekávaná menstruace.

10 ml základního rostlinného oleje
2 kapky tea tree
2 kapky lavandinu (nebo může být i levandule, ale lavandin je účinnější)
4 kapky geránium
5 kapek pačule

Namočit tampon a zavést na noc, ráno vyměnit. Přes den vyměnit alespoň 2x. Další den se může frekvence snížit.
Aplikovat nejméně 10 dní alespoň na noc.

Éterické oleje lze použít i neředěné – smíchat a namočit do nich tampon. Ale je potřeba vyzkoušet individuální snášenlivost. Je možné používat i v těhotenství, v prvních 3 měsících bych používala pouze lavandin a tea tree.

Lavandin a tea tree jsou protimykotické a antivirové silice. Geránium má normalizační a čistící schopnosti na zanícenou a překrvenou sliznici, podporuje tvorbu androgenu a estrogenu. Pačuli je antiseptická, regeneruje tkáně a je vhodná na problémy v genitourinární oblasti a na kvasinkové infekce.

Léčba se dá doplňovat dalšími metodami – jogurt s jablečným octem, omývání hydrofilním olejem (zmírnění svědění) apod.

Bolestivá menstruace
je poněkud terapeuticky komplikovaná. Jsou různé druhy bolestí a mají různou příčinu. Je možné, že budete muset trochu experimentovat než zjistíte, které oleje jsou pro vás nejvhodnější. Bolestivá menstruace je také zhoršována zácpou, proto pokud trpíte na bolesti při menstruaci, je vhodné např. úpravou stravy, tomuto problému předejít.

Tupá bolest a tlak

30 ml základního rostlinného oleje
10 kapek heřmánek římský v jojobovém oleji
5 kapek šalvěj muškátová
15 kapek tymián b. s. linalool

Potírat podbřišek a záda tak často jak je třeba.

Šalvěj muškátová má vlastnosti estrogenů (obsahuje fytoestrogeny), lze jí také použít při vynechávání menstruace, působí také proti bolesti a křečím, zlepšuje cirkulaci krve. Heřmánek působí protikřečově a tymián, stimuluje, posiluje a působí proti bolesti.

Křečovité bolesti

30 ml základního rostlinného oleje
3 kapky heřmánek římský v jojobovém oleji
5 kapek šalvěj muškátová
5 kapek majoránka
5 kapek levandule
3 kapky cypřiš

Levandule je protikřečová, cypřiš (nepoužívat při vysokém krevním tlaku!) odstraňuje překrvení a reguluje krevní oběh, reguluje menstruaci, majoránka (nepoužívat při nízkém krevním tlaku!) zahřívá a má výrazné protikřečové a analgetické vlastnosti , vysušuje dělohu a vytahuje její výtoky.
Potírat podbřišek a záda tak často jak je třeba. Lze doplnit pitím čaje z majoránky (2 lžičky na šálek, zalít vroucí vodou, nechat 15 minut zakryté luhovat. Můžeme osladit medem.

PMS (premenstruační syndrom)

Premenstruační syndrom se také projevuje u každé z nás jinak. Proto jsem sestavila na 4 nejčastější psychické stavy, následující směsi:

hádavost, podrážděnost
30 ml základního rostlinného oleje
10 kapek bergamot
3 kapky šalvěj muškátová
2 kapky růže

plačtivost, lítostivost
30 ml základního rostlinného oleje
2 kapky růže
5 kapek kadidlovník
7 kapek pomeranč

agresivita
30 ml základního rostlinného oleje
5 kapek geránim
5 kapek palmorůžová
8 heřmánek římský v jojobě

netečnost, únava
4 kapky rozmarýn (ne při vysokém krevním tlaku!)
3 kapky benzoe
7 kapek grapefruit nebo bergamot

Dát do 30 ml rostlinného oleje a pravidelně nejméně 1x denně si tuto směs aplikovat kamkoliv – na ruce, obličej, na břicho. Tuto směs můžete také čichat nebo dávat do aromalampy (jen esenciální oleje), nebo nakapat pár kapek do koupele.

Výtok (fluor)
Pokud u výtoku není prokázána žádná infekční příčina, je možné jej zmírnit výplachy a sedacími koupelemi.

1 kapka tymián linalool
1 kapka levandule
2 kapky jalovce (nepoužívat v těhotenství a při vysokém krevním tlaku)
1 kapka šalvěje muškátová (ne v těhotenství)

tyto oleje je možné naředit v 10 ml glycerinu (je možné použít i hydrofilní olej) a poté vlít do půl litru vody. Denně provádět sedací koupele, nejméně týden, lépe však 14 dní.
Také touto směsí můžete provádět výplachy, ty bych ale nedoporučila více než 3 dny po sobě 1x denně.
Pokud by se stav nezlepšil nebo zlepšil jen málo, opakovat zase za týden.

Tymián, levandule jsou protibakteriální a dezinfekční, jalovec je detoxikační a antiseptický a šalvěj harmonizuje hormonální systém.

Do směsi lze vyzkoušet ještě následující oleje řebříček, heřmánek, čajovník, eukalyptus radiata (nebo polybractea), cypřiš, niaouli. Mějte však na paměti, že každý jsme individualita a příčiny mohou být také různé, takže se může stát, že první směs nám hned nezabere.

Léčbu mykózy a výtoků lze vhodně doplňovat vnitřním užíváním grepového jádra nebo lichořeřišnice. Při PMS bych doporučila doplnit osobní směsí Bachových esencí.

V případě zájmu si můžete sami připravit dle Vašich preferencí synergickou směs. A to velmi jednoduše on-line pomocí nástroje Aromix. Komponujte, skládejte a zkoušejte.

Jestli Vás toto téma oslovilo a chtěli byste se dozvědět více, pořádám různé praktické a prožitkové kurzy (semináře) aromaterapie.

Hodně voňavých zážitků Vám přeje

Ludmila Kotalíková
profesionální aromaterapeut

Inspirace:
WORWOOD, Valerie Ann. Voňavá lékárna. 1. vyd. Praha: One Woman Press, 2009.

Přesunout se na začátek